رئيس جمهور، ترساندن بانکهاي جهان براي همکاري با ايران را تخلف بزرگ آمريکا در مسير اجراي برجام دانست و گفت: در تعهدات بينالمللي اگر يک طرف به تعهد خود عمل نکند، به اين معناست که آن تعهد نميتواند دوام داشته باشد.
به گزارش
خبرنگار سلام لردگان؛ به نقل از پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، حسن روحاني در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد در نيويورک و در مصاحبه با شبکه تلويزيوني ان بي سي آمريکا گفت: بحرانها و مشکلات بينالمللي و منطقهاي مي تواند با الگوبرداري از برجام از طريق مسايل سياسي و مذاکره حل و فصل شود، بنابراين شکست برجام، شکست ثبات و امنيت جهاني و فعاليتهاي ديپلماسي و بينالمللي است. کسي از اين شکست نفع نميبرد و همه بايد تلاش بکنيم که برجام پايدار بماند.
رييس جمهوري در پاسخ به سوالي درباره برجام و ميزان پايبندي طرفين و ايالات متحده به اجراي دقيق آن اظهار داشت: مسأله برجام، براي موفقيت فعاليت سياسي در دنياي امروز مسأله بسيار مهمي است شايد در دهههاي گذشته براي اولين بار است که يک مسأله بسيار پيچيده بينالمللي در سايه مذاکرات به موفقيت دست يافته است. براي اين موفقيت نيز نهادهاي بينالمللي و همه 7 کشور، تلاش کردند.
روحاني با بيان اينکه ايران طبق گزارش هاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي به همه تعهدات خودش عمل کرده است ، گفت : فکر ميکنم که اين يک آزمايش بزرگ تاريخي براي همه طرفين است که چگونه به قولمان پايبنديم و آيا در عمل تعهداتي را که اعلام کرده ايم ، اجرا ميکنيم يا نه؟ طبق اذعان آژانس و کشورهاي 1+5 ، ايران به طور کامل به تعهدات خودش عمل کرده، اما در طرف مقابل متأسفانه آمريکا در برخي از موارد اهمالها، عقبماندگي و يا حتي تخلفاتي دارد.
رييس جمهوري اضافه کرد: در برجام آمده که کشورها بايد همه شرايط لازم را براي فعاليت اقتصادي ايران آماده کنند و بنابراين همه موانعي که در روابط بانک، بيمه و امثال آنها بوده بايد به طور کامل رفع شود. خزانهداري آمريکا به جاي اينکه بانکهاي جهان را به اجراي برجام تشويق بکند ، جملاتي را ادا ميکند که آنها را ميترساند و اين باعث شده که برخي از بانکهاي بزرگ به خاطر اينکه ميترسند مورد تحريم خزانهداري آمريکا قرار بگيرند در مورد همکاري با ايران دچار ترديد شوند و اين يک تخلف بزرگ از طرف آمريکا است که بايد اين را رفع بکند و همانطور که همه مردم ميدانند در تعهدات بينالمللي اگر يک طرف به تعهد خود عمل نکند، به اين معناست که آن تعهد نميتواند دوام داشته باشد.
رييس جمهوري در پاسخ به سوال ديگري درباره سوء تفاهم برخي از تداوم تحريم هاي غير هسته اي و ارتباط آن با برجام گفت: براي اين منظور و براي تعيين کالاهاي دومنظوره کميسيون خاصي پيشبيني شده تا مشکلات و موانعي که در آن زمينه وجود دارد، رفع شود، اما بحث اين است که بانکهاي بزرگ مي خواهند در مواردي نظير بندر و راهآهن و خريد هواپيما همکاري کنند و با مشکلاتي مواجه هستند. اين موضوع طبق متن برجام تفسير ديگري ندارد، آمريکاييها به جاي اينکه بانکها را تشويق بکنند، با کلمات دو پهلو آنها را ميترسانند و اين ترساندن بانکها باعث شده که همکاري آنها با ايران به طور کامل نباشد و برخي از بانکها ترجيح دهند که اين همکاريها را انجام ندهند.
رييس جمهوري خاطرنشان کرد: مورد ديگري که آمريکا تخلف کرده اينکه در برجام به صراحت آمده که بايد اجازه داده شود تا هواپيماهاي مسافربري و غيرنظامي به ايران به فروش برسد و امروز 8 ماه از برجام گذشته و بعد از اين 8 ماه هنوز هم آمريکا براي دادن مجوز براي هواپيماهاي مسافربري امروز و فردا ميکند . تازه خبرهايي هست که ديروز در برخي از موارد موافقت کرده اند بنابراين در اين 8 ماه تأخيري که آمريکا دارد يک نوع تخلف است، حتي اگر امروز مجوز لازم را به طور کامل صادر بکند.
روحاني در پاسخ به سوال مجري اين شبکه تلويزيوني مبني بر اينکه" شايد يکي از دلايلي که بانکهاي بينالمللي در همکاري با ايران ترديد دارند نقش سپاه در اقتصاد ايران و توسعه موشکهاي دوربرد است آيا راهي هست که نقش سپاه را در اقتصاد کمرنگتر کند که باعث راحتي بيشتر بانکهاي بينالمللي شود؟" تصريح کرد: شرکتهايي در ايران هستند که ممکن است بخشي از سهامشان به شرکتهايي تعلق داشته باشد که آن شرکتها وابسته به نيروهاي نظامي باشند، اما در عين حال آن شرکتها فعاليتهاي اقتصادي ميکنند. امروز در ايران برخي از بزرگراهها توسط همان شرکتها ساخته ميشود، برخي بنادر توسط همان شرکتها ساخته ميشود، حتي در زمينه نفت و گاز، گاهي برخي از همان شرکتها فعاليت دارند و فعاليتهاي عادي اقتصادي، مثل ساخت بندر، بخشهاي نفت، گاز و همچنين در زمينه اتوبانها. اين ربطي به مسأله نظامي ندارد. هر شرکتي ميتواند وابسته به هر دستگاهي باشد کار عمراني انجام دهد، بنابراين، فشار به بانکها در زمينه کار با ايران به اين بهانه قطعاً تخلف از برجام است.
رييس جمهوري در پاسخ به اينکه آيا هنوز اميد داريد که برجام دوامدار باشد، تاکيد کرد: همه بايد تلاش کنيم تا برجام دوام داشته باشد، به دليل اين همه تلاشي که 7 کشور در طول سالها انجام دادند و ماهها مذاکرات بسيار سخت و طولاني را پشت سر گذاشتند. اگر برجام پايداري نداشته باشد، به اين مفهوم است که فعاليت سياسي ناکام است و اين به ضرر همه خواهد بود.
خبرنگار پرسيد: نگرانيهاي برخي از اشخاص در ايالات متحده اين است که بعد از 8 سال که تاريخ اعتبار برجام به اتمام برسد، ايران ميتواند دوباره برنامه سلاح هستهاي را دنبال کند. شايد اين يک دليل عمده باشد براي منتقدين که بخواهند راه پيشرفت برجام را کند کنند و يا مانع کامل جلوي راهش بگذارند . نگران اين هستند که ايران بعد از اتمام 8 سال آينده، به دنبال سلاح هستهاي برود. چگونه ميتوانيد به آنها ضمانتي بدهيد که خيال آنها را آسوده کند؟
روحاني در پاسخ اظهار داشت: نسبت به همه کشورها براي اينکه در مسير صلحآميز هستهاي باقي بمانند، يک دستگاه نظارت بينالمللي به نام آژانس بينالمللي هستهاي درست شده و اين آژانس بر فعاليت صلحآميز کشورها نظارت دارد و براي اينکه اين نظارت بيشتر شود، پروتکل الحاقي هم به مقررات پادمان اضافه شده است. ايران اکنون هم سيوگارد و هم پروتکل الحاقي را رعايت ميکند هر کسي که سيوگارد و پروتکل الحاقي را خوانده باشد، ميداند که کسي که متعهد به اين مقررات ميشود، معنايش اين است که فعاليتاش حتماً صلحآميز باقي ميماند. ضمن اينکه در سياست جمهوري اسلامي ايران چيزي به نام سلاحهاي کشتار جمعي وجود ندارد و از لحاظ فتواي ديني هم رهبر مذهبي ايران، فتوا داده که هرگونه ساخت و نگهداري، سلاحهاي کشتار جمعي و از جمله هستهاي حرام و ممنوع است.
رييس جمهوري در پاسخ به سوالي در مورد استقرار سيستم دفاع هوايي اس300 خريداري شده روسيه در فردو ،گفت: همه فعاليتهاي هستهاي ايران، تحت نظر آژانس است و فردو هم جزو مراکز هستهاي است که آژانس بر آن نظارت ميکند . ما دشمناني در منطقه داريم که ممکن است بخواهند سوء نيتي به ما داشته باشند لذا ما همواره بايد براي دفاع خودمان را آماده کنيم. نبايد يادمان برود که ما کشوري هستيم که صدام حسين 8 سال جنگ را بر ما تحميل کرد. بنابراين ما در جنگ 8 ساله به خوبي ياد گرفتيم که بايد از کشور خودمان دفاع کنيم چون در آن 8 سال هيچ کشوري به ما کمک نکرد اما همه به صدام کمک کردند.
روحاني در پاسخ به اين سوال که" آيا امنيت اضافه در فردو به اين معنا نيست که ايران هدفش از اين دفاع فوقالعاده اين است که در آينده سلاحهاي هستهاي درآنجا توليد کند"، تصريح کرد: ايران در طول تاريخ هر وقت تعهدي کرده به تعهدش پايبند بوده است. شما پيدا نميکنيد در موردي که دولت جمهوري اسلامي ايران در طول اين 38 سال يک تعهد بينالمللي داشته باشد يا تعهد دوجانبه که تخلف کرده باشد، بنابراين ايران داراي سابقه بسيار خوبي در تعهدات خودش است. ضمن اينکه هرگز جمهوري اسلامي ايران دنبال سلاح هستهاي نبوده و به همين دليل آن چيزي که ما را سالها متهم مي کردند تحت عنوان ابعاد احتمالي نظامي، آژانس در نهايت به اين نتيجه رسيد که پرونده را به طور کامل ببندد و اعلام کند که فعاليت ايران همواره در مسير صلحآميز بوده است.
روحاني در ادامه در پاسخ به سوالي درباره سوريه اظهار داشت: آمريکا چند روز پيش مرتکب يک کار بسيار خطرناکي شد و آن اينکه ارتش سوريه را در منطقه ديرالزور بمباران کرد و درست در شرايطي که بين داعش و ارتش سوريه درگيري بود، با اين بمباران کاملاً از داعش حمايت کرد. آنچه که موجب نگراني بيشتر است که يکي دو روز قبلش هم اسراييل در يک منطقه ديگر به ارتش سوريه در مرزهاي خودش حمله کرد، بنابراين احتمال تعمدي بودن اين مسأله بالا رفته و به طور کلي همه بايد تلاش کنند که در سوريه آتشبس ادامه پيدا بکند. براي اينکه مواد غذايي و دارو به افرادي برسد که ماههاست از اين مشکلات رنج ميبرند.
روحاني در پاسخ به سوال ديگري درباره منطقه پرواز ممنوع در منطقه شمالي سوريه گفت : به هر حال قرار اين است که جنگ با تروريستها و داعش ادامه پيدا کند اگر همه هواپيماها روي زمين بنشيند معنايش اين است که داعش فعالتر به کشتار خودش ادامه دهد. شما ميدانيد بخش بزرگي از سوريه در اختيار داعش، جبهه النصره و گروههاي تروريستي است در همه آتشبسها يک اصل اين بوده که حمله به تروريستها ادامه پيدا کند و آنها مورد بمباران قرار بگيرند. بنابراين اگر کل هواپيماها روي زمين بنشيند و حرکت نکند صد در صد به نفع تروريستها است و اين حرف به نفع تروريستها حرکت کردن است.
رييس جمهوري افزود: شما مي دانيد قبلاً هم سازمان ملل در مناطقي از سوريه کمکهاي نوعدوستانهاي را انجام داده و در اين زمينه ميشود هر برنامهاي را تدوين کرد تا بخش کمکرساني از حملات مصون باشد، به هر حال ميشود گفت که هيچ کس در مسير کمکرساني حمله هوايي نداشته باشد. اين معنايش اين نيست که در کل سوريه پرواز قطع شود.
روحاني در پاسخ به اينکه رييس جمهور اوباما، پوتين و جنابعالي و ديگران گفته ايد که بايد يک روند سياسي بوجود بيايد تا بحران سوريه تمام شود. آيا ايران ميتواند آيندهاي بدون اسد را قبول کند؟ اظهارداشت: مشکل سوريه راهحل نظامي ندارد و حتماً بايد مسايل سوريه، از راهحلهاي سياسي در نهايت حل و فصل شود. براي ما در سوريه مهم اين است که تماميت ارضي سوريه حفظ شود و سوريه تجزيه نشود، براي ما مهم است که تروريستها از سوريه بيرون رانده شوند و با آنها جنگ ادامه پيدا کند. براي ما مهم است که در آينده حکومت سوريه همه گروهها و احزاب حضور داشته باشند، چه دولت سوريه و چه معارضين در آينده حکومت سوريه نقش داشته باشند. اما اينکه در آينده سوريه چه کسي رييس جمهور باشد و چه کسي حاکم باشد يا چه کسي نماينده مجلس باشد، کاملاً بايد با رأي مردم و در اختيار مردم باشد. مردم هر کس را انتخاب کردند، بايد مورد تأييد باشد، بنابراين مردمسالاري و حاکميت صندوق آراء بر آينده سوريه يکي از اصولي است که مورد تأکيد ما است.
رييس جمهور در پاسخ به اينکه آيا تماس خوب ورضايت بخشي بين ايالات متحده و ايران در زمان حمله بر داعش وجود داشته يا خير؟ گفت: هيچ ارتباط مستقيمي بين ايران و ايالات متحده در جنگ با داعش وجود ندارد. البته ممکن است اين ارتباطات بين دولت عراق و آمريکا و يا بين روسيه و آمريکا وجود داشته باشد. ما هم در سوريه و هم در عراق، کمکهايي که ميکنيم به دولت مستقر در آن کشور است و اگر کمکي انجام مي دهيم با درخواست دولت هاي عراق و سوريه است. يکي از اصولي که ما بر آن اصرار داريم اين است که مبنا و محور همکاريها در منطقه و يا خارج از منطقه دولتي باشد که در آن کشور استقرار دارد حالا چه در عراق و چه در سوريه.
رييس جمهوري در پاسخ به سوالي در باره بازداشت بعضي از اشخاص داراي دوتابعيت در ايران گفت: اولاً که در قانون ايران، دو تابعيت به رسميت شناخته نشده است و بنابراين آنهايي که داراي دو تابعيت هستند، از ديد قانون ايران، ايراني هستند و محاکم ايران هم بر مبناي ايراني بودن آنها، آنها را مورد محاکمه قرار ميدهد. به طور کلي تلاش دولت، براي همه آنهايي که در دادگاهها مورد محاکمه قرار ميگيرند يا در زندان هستند بر اين است که قوانين ما دقيقاً اجرا شود و رييس جمهور مسئوليتاش اين است که نظارت بکند تا قانون اساسي، اجرا شود و نقض نشود. اين مسئوليت کلي است و مسئوليت اجراي قانون اساسي به عهده رييس جمهور است.
روحاني در پاسخ به اينکه ايران مبالغ مختلفي را از ايالات متحده ايران دريافت کرده و برخي از منتقدين در سناي آمريکا گفتند که اين باجي بوده براي آزادي 4 آمريکايي که در ماه ژانويه آزاد شدند، آيا چنين بود؟ و آيا ايران اين عده را در زندان نگه داشت تا پولهاي خودش را از ايالات متحده بازيافت کند؟اظهار داشت: دو مسأله بود. يکي پولهايي که از ايران در آمريکا باقي مانده بود که هنوز هم البته مبالغ ديگري از پولهاي ايران در ايالات متحده است و در اين زمينه مذاکرات ادامه دارد براي اينکه اين پولها بازگشت داده شود. برخي از مواردي که به توافق نميرسد، ميدانيد که در داوري بينالمللي مورد رسيدگي قرار ميگيرد. موضوع ديگر کمک براي آزادي افرادي بود که زنداني هستند، ايراني هايي در آمريکا زنداني هستند يا مورد تعقيب آمريکاييها هستند و يا افرادي داراي دو تابعيتي هستند و در ايران زنداني هستند. اين هم تلاش شد که اين دو گروه در برابر هم آزاد شوند. يعني هم ايرانيها آزاد شوند و از تعقيب معاف شوند و هم آن افرادي که دو تابعيتي بودند و بخشي از زندانشان را گذرانده بودند و بخشي از زندانشان باقي مانده بود، مورد عفو قرار بگيرند. بنابراين دو تا مسأله بود که در کنار هم دنبال ميشد، الان هم ممکن است راجع به مسأله بدهيها اين مذاکرات ادامه پيدا کند براي اينکه پولهايي که در اختيار آمريکا بوده به ما برگردانده شود. در واقع اين پول ايران است که در طول اين 38 سال در اختيار آمريکا بوده و بايد اينها را به ايران پس دهد.
روحاني در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اينکه درباره انتخابات رياست جمهوري آمريکا، دونالد ترامپ گفته برجام يک قرارداد فوقالعاده فوقالعاده بد بوده و گفته که ميخواهد مذاکره را از سر بگيرد تا توافق ديگري به دست بيايد؛ و خانم هيلاري کلينتون هم گفته که از ايران انتظار دارد که پاي تعهداتش بايستد، فکر ميکنيد رياست جمهوري کدام يک از اين دو کانديدا به نفع برجام هستند، اظهارداشت: مسأله برجام امروز ديگر بحث ايران و آمريکا نيست. البته در انتخابات آمريکا به طور طبيعي کانديداها هر موضوعي را ممکن است براي استفادههاي انتخاباتي خودشان مطرح بکنند، اما واقعيت اين است که برجام وقتي که طبق قطعنامه 2231 در شوراي امنيت سازمان ملل مورد تأييد قرار گرفت، به يک معاهده و يک توافق بينالمللي تبديل شد. برجام امروز يک توافق بينالمللي است که شوراي امنيت آن را تأييد کرده بنابراين همه دولتها در آمريکا متعهد به اين توافق هستند. کسي نميتواند بگويد که من اين توافق را قبول ندارم و يا ميخواهم از نو مذاکره بکنم. اينها بحثها و شوهاي تبليغاتي است.
روحاني در پاسخ به اينکه آيا جمهوري اسلامي ايران ميتواند رابطهاي که دولت شما با رييس جمهور اوباما داشته را با رييس جمهور بعدي آمريکا هم داشته باشد، گفت: همه چيز وابسته به شرايط آينده است. به هر حال دولت آينده آمريکا اگر بخواهد به دشمنيهاي خودش ادامه دهد ، پاسخ مناسب خودش را دريافت ميکند و اگر تصميم داشته باشد به تخاصم خودش پايان دهد و حقوق مردم ايران را که در بسياري از موارد مورد مراعات قرار نميگرفته، مراعات کند، البته آن وقت جو و شرايط ديگري است و طبق آن جو و شرايط دولت ايران هم عمل خواهد کرد.
پايان پيام/